Wordt kunstgras heet

Wordt kunstgras warm in de zomer?

Ah, zomer! Het seizoen van ijsjes, stranddagen en… kunstgras? Je vraagt je misschien af hoe kunstgras zich gedraagt wanneer de zon op zijn felst schijnt. We zetten alle feiten voor je op een rij. Dus leun achterover, neem een verfrissend drankje en ontdek of kunstgras in de zomer je voeten zal doen smelten of juist aangenaam koel blijft.

Kunstgras doet je tenen niet smelten

Kunstgras is ontworpen om er niet alleen prachtig uit te zien, maar ook om bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Een veelgestelde vraag is of kunstgras in de zomer extreem warm kan worden, als een gloeiendhete barbecue. Daar kunnen we kort over zijn: kunstgras wordt niet zo heet dat het je tenen doet krommen van de hitte. Hieronder lees je waarom.

Verkoelende technologie. Er zijn verschillende redenen waarom kunstgras niet extreem heet wordt, zoals deze twee:

  • Drainage en luchtstroom: de meest professionele kunstgrasleggers zullen ervoor zorgen dat jouw groen tapijt is uitgerust met geavanceerde drainagekanalen en openingen die zorgen voor een goede luchtstroom. Zo stroomt overtollig water makkelijker weg én verdampt het beter, waardoor de temperatuur verlaagt. Zelfs op zinderende zomerdagen blijft je kunstgras aangenaam om op te lopen.
  • Infill-materialen: de materialen die tijdens het plaatsen tussen de kunstgrasvezels worden gestrooid, noemen we ‘infill’ of ‘instrooi’. In de meeste gevallen wordt zand. Dit materiaal refelcteert het zonlicht en vermijden zo dat het kunstgras te veel opwarmt.

Wordt echt gras heet in de zomer?

“Allemaal goed en wel,” denk je nu misschien, “maar wat dan met echt gras?” Echt gras wordt dan misschien niet zo heet dat je er een worstje op kunt bakken, het kan wél warmer en onaangenamer aanvoelen dan kunstgras. Natuurlijk gras absorbeert de warmte van de zon beter, onder andere om voldoende aan fotosynthese te kunnen doen en te groeien. Daarnaast geleidt natuurlijk gras de warmte ook goed. Dat betekent dat de warmte die door het gras wordt geabsorbeerd, wordt overgedragen op de omringende bodem, waardoor de temperatuur verder stijgt. De synthetische materialen van kunstgras hebben die eigenschappen niet.

Tips om kunstgras af te koelen

Wordt het je toch te warm onder de voeten? Koel jezelf en je kunstgras dan af met deze tips:

  • Waterspelletjes: tover je kunstgras deze zomer om in een pretparadijs met waterspelletjes. Haal de waterpistolen, waterballonnen en het zwembad maar boven voor enkele verfrissende dagen vol pure fun.
  • Schaduwrijke oases: creëer kleine schaduwrijke plekjes in je tuin waar je even kunt ontsnappen aan de zomerse hitte. Zet een felgekleurde parasol, luifel, pergola of schaduwdoek neer voor verkoelende schaduw en geniet van je tuin zonder oververhit te raken.
  • Tuinsproeier of nevelsysteem: de goede oude tuinsproeier of tuinslang kan wonderen doen! Mag het een tikkeltje bijzonderder? Plaats dan een nevelsysteem die lichtjes verstuift en verfrist. Voelt als een koele zomerbries!
  • Strategische beplanting: poot je planten en bomen strategisch neer om schaduw te creëren rondom je tuin. Wat de beste beschutting biedt tegen felle zonnestralen en verzengende temperaturen? Planten met grote bladeren of hoge bomen.

Zoek je nog tips om je kunstgras te gemakkelijk te onderhouden? Onze beste onderhoudstips vind je hier.

Nu je weet dat jouw kunstgras niet te heet wordt in de zomer, mag je met een gerust hart genieten van je prachtige, onderhoudsvriendelijke tuin. Waar wacht je nog op? Maak je vrijblijvende afspraak voor een offerte en voor je het weet kan de tuinpret beginnen!