kunstgras onderhoud

Geef je kunstgras een onderhoud!

Je wagen heeft af en toe een onderhoud nodig, en dat is bij je kunstgras niet anders. Ja, het is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij. Gelukkig is je kunstgras reinigen en onderhouden een fluitje van een cent! In dit artikel ontdek je hoe je je gazon een basisonderhoud geeft en wat de voordelen van een professioneel onderhoud zijn.

Doe de tuincheck

Voor je aan het echte onderhoud begint, is het belangrijk om even te kijken hoe je kunstgras erbij ligt.

  • Liggen er veel of weinig bladeren op je gazon?
  • Begint er onkruid aan de randen van je kunstgras te groeien?
  • Zie je uitwerpselen of urinevlekjes van je huisdieren?
  • Zie je andere vlekken zoals gemorste drankjes of zout van chloorwater?
  • Ligt je kunstgras hier en daar wat platter omdat er veel op werd gelopen of er een zwembad op stond?

Nu je weet welke taken je moet aanpakken om je kunstgras weer spic en span te krijgen, is het tijd om aan de slag te gaan met onze onderhoudstips.

Geef je tuin een basisonderhoud

Bladeren kunstgras tuin Voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt ook voor je kunstgras. Als je het regelmatig kort onderhoudt, kan je er nog jaren van genieten. Dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor je portemonnee. Want zo vermijd je extra kosten voor herstellingen of vervangingen.

Stap 1: Verwijder vuil en bladeren

Een blaadje op je kunstgazon oogt natuurlijk. Maar hoopten de takken en bladeren zich tijdens de herfstmaanden op? Dan is het belangrijk dat je ze op tijd weghaalt. Het organische materiaal is immers een voedingsbodem voor onkruid.

Verwijder de takken en vuil daarom met een kunststof hark, harde bezem of bladblazer. Het is misschien verleidelijk om de stofzuiger boven te halen, al raden we dat af. Die zou het kunstgras kunnen beschadigen. Gebruik liever een borstel met synthetische of plastic haren, want dat is zachter voor je kunstgrasvezels.

Stap 2: Pluk het onkruid aan de randjes

Als je je kunstgras regelmatig onderhoudt, krijgen onkruid en mos nauwelijks kans om te groeien. Al zie je soms aan de randen van je gazon hier en daar een sprietje opduiken. Dat is normaal, want daar houdt het anti-worteldoek op.

De makkelijkste manier om het onkruid te verwijderen? Door het uit te trekken met je vingers. Liever iets minder fysiek belastend? Gebruik dan een klein harkje. Doe dat liefst in een drogere periode. Door de regen zouden de restjes van het onkruid kunnen verspreiden over de rest van je gazon.

Stap 3: Verwijder uitwerpselen en urinevlekken

 Liet je hond een cadeautje achter op je groene grastapijt? Raap het dan zo snel mogelijk op en spoel de plek na met lauw water.

Een plasje op je gazon zal de grassprieten niet doen verkleuren zoals bij echt gras. Al kan het in de zomer door de hoge temperaturen wél gaan ruiken. Spoel de vlek daarom grondig schoon.

Stap 4: Ga (chloor)vlekken te lijf

Heb je een zwembad en hangt er een zoutlaagje aan je grassprieten? Dan zit er misschien te veel chloor in je zwembadwater. Check tijdens het onderhoud van je kunstgras dus ook even het chloorgehalte van je zwembad en pas het indien nodig aan.

Wil je de zoutaanslag verwijderen? Maak dan een mengsel van lauw water en zeep om de chloorresten te lijf te gaan. Gebruik dit mengsel ook om andere milde vlekken te verwijderen.

Gebruik nooit onverdunde chloor of andere bijtende middelen zoals javel. Die tasten de uv-bestendigheid van je kunstgras aan, waardoor het verkleurt.

Stap 5: Borstel je kunstgras op

Heb je kinderen of huisdieren die vaak over je gazon lopen? Of stond er enkele maanden een zwembad in je tuin? Dan kan het zijn dat je grassprieten wat platter liggen.

Borstel ze tijdens je onderhoud op met een harde bezem, tegen de vezelrichting in. Zo krijgt je kunstgras zijn meest natuurlijke uitstraling.

Extra tip: komt er een tuinman langs om je kunstgras te onderhouden? Vraag hem dan zeker om geen hete snoeitoestellen of ander gemotoriseerd gereedschap op het kunstgras te leggen. Je gras schiet niet in brand, maar kan wel smelten. Meer brandveilige tips vind je in deze blog.

 

Professioneel onderhoud

Geen tijd of zin om zelf je kunstgras een onderhoud te geven? Dan kan je rekenen op de expertise van Kunstgrasservice. Onze kunstgrasspecialisten:

  • verwijderen het vuil en mos en onderhouden de sprieten met de professionele borstelmachine
  • voeren indien nodig kleine herstellingen uit binnen ons 11 jaar garantiebeleid
  • kijken je kunstgras technisch na en zanden opnieuw in waar nodig

Wil je meteen aan de slag met de beste tools? Koop het Kunstgrasservice-onderhoudspakket met:

Kunstgras onderhoud

Onze elektrische borstelmachine (€ 295 incl. btw):

  • reinigt jouw gazon aan de oppervlakte en in de diepte
  • is uitgerust met een borstel van 40 cm
  • is in de diepte verstelbaar
  • heeft 2 jaar fabrieksgarantie

Onze handborstel (€ 29,95 incl. btw):

  • verwijdert alle blaadjes in een handomdraai
  • is ergonomisch en in de hoogte verstelbaar
  • heeft veerkrachtige vezels

 

Vraag hier jouw onderhoudspakket aan.