Kunstgras plaatsen

Kunstgras plaatsen is een klus die de nodige aandacht en deskundigheid vereist. De plaatsing van de grasmat is immers cruciaal voor het uiteindelijke resultaat van uw gazon. Een slechte installatie kan grote problemen veroorzaken. Daarbij moet u denken aan verzakkingen, plassen die blijven staan, een grasmat die gaat verschuiven of een gazon dat kreukelt. Daarnaast kunt u door een slechte ondergrond last krijgen van onkruid en ongedierte. Helaas onderschatten veel mensen wat er nodig is voor een goede installatie, denk aan drainage, de fundering, kantopsluitingen en het snijden en verlijmen van de stroken. Op deze pagina ontdekt u wat u nodig heeft voor het aanleggen van kunstgras, geven we leginstructies en leggen we uit waarom het soms verstandig is het kunstgras te laten plaatsen door een professional.

Middels onderstaande links springt u direct naar de gewenste sectie op deze pagina.

Kunstgras laten plaatsen

Kunstgrasservice is al jarenlange gespecialiseerd in het plaatsen van kunstgras. We hebben honderden gazons geplaatst voor uiteenlopende toepassingen, van siergazons tot speelgras en kunstgras op balkons. Door onze bouwkundige achtergrond weten we als geen ander hoe we een ondergrond samenstellen die past bij de beoogde toepassing van de grasmat. We houden bijvoorbeeld zorgvuldig rekening met of u kinderen of huisdieren heeft. Ook kunnen we kunstgras plaatsen speciaal voor schoolpleinen of bijvoorbeeld een kinderdagverblijf.

De aanleg van een nieuwe vloer of bestrating laten de meeste mensen over een vakman. Net als bij deze werkzaamheden kan een ondermaatse installatie ook bij kunstgras zorgen voor vervelende problemen als verzakkingen, wateroverlast en een grasmat die niet mooi is omdat de snijranden zichtbaar zijn. Daarom raden wij aan de plaatsing over te laten aan een specialist. Het later moeten herstellen van de grasmat is waarschijnlijk vele malen duurder.

Kunstgras aanleggen
Kunstgras installatie service

Onze installatieservice

Kunstgrasservice verzorgt totaalprojecten. We hebben een uitgebreid assortiment kunstgrassen die we van begin tot eind voor u kunnen plaatsen, inclusief graaf- en grondwerken. We kunnen het geheel voor u afwerken met plantenbakken en borders. We stemmen de installatie altijd zorgvuldig af op uw wensen en voorkeuren en het beoogde gebruik van de grasmat. Wij zijn pas tevreden als u dat ook bent. Dat laten we onder andere blijken door onze 100% tevredenheidsgarantie: u betaalt pas als alles helemaal naar wens is.

Zelf kunstgras leggen

Als u een handige doe-het-zelver bent is het goed mogelijk om zelf aan de slag te gaan met kunstgras plaatsen. Over het algemeen geldt dat hoe groter het oppervlak is, hoe lastiger het leggen van kunstgras wordt. Bij een groter oppervlak moet u namelijk meer snijden en lijmen.

Kunstgras plaatsen in 9 stappen

Begin met het verwijderen van het oude gras en graaf het perceel uit tot een diepte van ongeveer 10 cm. Voer de afgegraven materialen af.

Nadat u het oude gazon heeft afgegraven, kunt u de gewenste ondergrond aanleggen. Egaliseer vervolgens de gelegde ondergrond.

Als u veel last heeft van ongedierte, onkruid en mollen in de tuin, dan kunt u een stabilisatiedoek of geotextiel over de onderlaag plaatsen. Bij een onderlaag van stabilisé is dat niet nodig.

Rol de kunstgrasstroken uit. Let daarbij goed op de richting waarin de vezels staan en zorg dat dit bij alle rollen hetzelfde is. Als u meerdere rollen moet gebruiken, laat deze elkaar dan zo’n 10 centimeter overlappen.

Sla het kunstgras terug en snijd het kunstgras met een stanleymes aan de onderkant van de grasmat zo recht mogelijk tussen twee rijen kunstgrasvezels door. Zorg dat u het mes zo dicht mogelijk tegen de tweede rij vezels houdt.

Sla de stroken een stukje om en leg een lijmband of kunstgrastape onder de naad. Sla de stroken vervolgens terug en wrijf de naad aan. Verwijder eventuele lijmresten. Het duurt ongeveer een uur voor het kunstgras stevig is verlijmd.

In het geval van obstakels in het gazon en uitstekende muren, moet u het kunstgras daaromheen op maat snijden. Leg het kunstgras strak tegen de muur (of het obstakel) aan en snijd het overschot aan kunstgras af. Doe dit weer van onderaf en zoveel mogelijk tussen twee rijen grassprieten door.

U kunt het kunstgras eventueel vastzetten met kunstgrashaken of -pinnen. Dit is vooral belangrijk als de grasmat intensief gebruikt wordt of op hellende vlakken ligt. Sla de haken langs de rand van het kunstgras door het kunstgras heen in de grond.

U kunt de grasmat nu instrooien met speciaal invulzand. Dit zand zorgt voor een natuurlijke uitstraling, ondersteunt de vezels en loopt prettiger. Zorg ervoor dat u het zand met een bezem goed en evenwijdig in de grasmat borstelt.

  • Kunstgras
  • Onderdoek
  • Stanleymes (met reservemesjes)
  • Kunstgrastape of lijmband
  • Kunstgraspinnen
  • Hamer
  • Harde bezem

Prijs kunstgras plaatsing

De prijs van kunstgras plaatsen is afhankelijk van verschillende factoren. De prijzen per vierkante meter voor het kunstgras zelf vindt u op onze website. Daarnaast heeft u te maken met kosten voor het afgraven van de oude ondergrond, het realiseren van een geschikte fundering en het maken van kantopsluitingen. Ook de bereikbaarheid van het perceel is van invloed op de prijs. Vraag een vrijblijvende offerte aan, als u wilt weten hoeveel het kunstgras plaatsen ongeveer gaat kosten.

Kunstgras ondergrond

De ondergrond vormt een cruciaal onderdeel van het kunstgras plaatsen. De fundering is bijvoorbeeld belangrijk voor de afwatering en de stabiliteit van de grasmat. Bij het creëren van de ondergrond is het belangrijk om goed na te denken over de beoogde toepassing van het grasveld. Bij Kunstgrasservice maken we gebruik van twee verschillende soorten ondergrond. Daarnaast wordt zwarte aarde veel gebruikt, maar dit is volgens ons geen geschikte ondergrond.

Een ongebonden ondergrond bestaat uit zand of ander los materiaal dat niet wordt gemengd met cement. Voorbeelden van een ongebonden ondergrond zijn bijvoorbeeld brekerzand, rivierzand, zavel, lava of dolomiet. Deze materialen vormen een stevige en waterdoorlatende ondergrond.

Het losse materiaal zal de bewegingen van de bodem eronder echter volgen. Hierdoor kan kunstgras op een ongebonden ondergrond licht gaan golven. Dat is met echt gras echter ook het geval, waardoor sommige mensen dit natuurlijker vinden. Anderen prefereren kunstgras op een strakke, perfect egale bodem.

Een gebonden ondergrond bestaat ook uit een grof zand, dat in dit geval wordt gebonden met een beetje cement. Hierdoor ontstaat een stevige en stabiele fundering, waar het water nog steeds doorheen kan zakken. Andere namen voor een dergelijke ondergrond zijn stabilisé of chape. Een belangrijk voordeel van kunstgras leggen op stabilisé is dat het gazon perfect egaal wordt.

Nog steeds zien we regelmatig dat zwarte aarde gebruikt wordt als ondergrond voor kunstgras. In onze optiek is dit echter een ongeschikte ondergrond en wij maken hier zelf nooit gebruik van. Zwarte aarde vormt namelijk een voedingsbodem voor onkruid en ongedierte. Ook met een drukverdelend onderdoek zult u dit niet tegen kunnen gaan. Doorgaans leidt het plaatsen van kunstgras op zwarte aarde dan ook al snel tot problemen. Zonde van uw investering in mooi, onderhoudsvriendelijk kunstgras!

Legplan kunstgras

Een goed legplan is belangrijk om het kunstgras plaatsen zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Daarom komen we vooraf altijd op locatie langs om de nodige opmetingen te verrichten, de bodem te bestuderen en te kijken naar zaken als de prominente kijkrichtingen en de inval van het zonlicht in de tuin.

Vervolgens stellen we een op maat gemaakt legplan op. Zo weten we vooraf precies hoeveel naadverbindingen er nodig zijn en waar deze komen. Hierdoor kunnen we het snijverlies beperkt houden. Als u het kunstgras liever zelf wilt plaatsen of als hovenier of tuinarchitect kunstgras bij ons koopt zonder installatie, dan kunnen we een legplan voor u opstellen.

Genieten van een onderhoudsvriendelijk gazon in de tuin?