KUNSTGRAS ONDERHOUD

Een belangrijke reden voor steeds meer tuineigenaren om te kiezen voor kunstgras is het onderhoudsvriendelijke karakter. De huidige generatie kunstgrassen is met het blote oog nauwelijks van echt gras te onderscheiden, maar vergt weinig onderhoud. Laten we eens kijken wat u kunt doen om uw kunstgras in optimale staat te houden. We geven u handige tips, waarmee u het kunstgras onderhoud tot het minimum kunt beperken. Kunstgras is onderhoudsvriendelijk. Dit betekent echter niet dat u helemaal geen werk meer heeft aan uw gazon, maar wel dat deze werkzaamheden (met de juiste voorzorgsmaatregelen) slechts weinig tijd en energie in beslag nemen. U hoeft bijvoorbeeld nooit meer gras te maaien, de tuin te verticuteren of het gazon te sproeien. Tegelijkertijd bent u verzekerd van een gazon dat het hele jaar door mooi groen is en intensief gebruikt kan worden. Hoe meer u het kunstgras gebruikt, hoe minder onderhoud u zelfs heeft.

Als echte kunstgrasspecialist kunnen we u precies vertellen wat u voorafgaand en tijdens de installatie kunt doen om het kunstgras onderhoud in de toekomst tot het minimum te beperken. Daarnaast weten we precies hoe u uw kunstgras in goede staat houdt en welke gereedschappen en materialen u daarvoor kunt gebruiken.

Hoeveel tijd het kunstgras onderhoud precies kost, is afhankelijk van de betreffende tuin, het dak of het balkon waar het kunstgras is geplaatst. Er zijn bepaalde factoren die van invloed zijn op de vereiste hoeveel onderhoud. Zo kunnen planten en bomen om het gazon zorgen voor extra werk omdat afgevallen bladeren en takken onkruidkiemen met zich mee kunnen dragen. Hierdoor vergen tuinen in een landelijke omgeving over het algemeen iets meer onderhoud.

Het belangrijkste onderhoud aan een tuin met kunstgras is het verwijderen van onkruid. Tijdens warme, vochtige periodes is de kans op onkruid het grootst. Het verwijderen van onkruid kan grotendeels met de hand gedaan worden. Ter voorbeeld: in onze kijktuin met ongeveer 250 vierkante meter kost dit ongeveer een half uur per maand. Een belangrijk misverstand is overigens dat onkruid onder de grasmat vandaan komt. Dit is niet het geval. De onkruidzaden waaien óp het kunstgras, waarna ze in het gazon ontkiemen.

Grastapijt onderhoud

TIPS KUNSTGRAS ONDERHOUD

 1. Verwijder bladeren en takken. Deze kunt u eventueel composteren.
 2. Haal onkruid in de buurt van het gazon weg. Zo voorkomt u dat het kans heeft om uit te zaaien in uw grasveld.
 3. Verwijder om de zoveel tijd onkruid uit uw gazon.
 4. Plaats een afboording of terrasgoot om het kunstgras. Onkruid wordt namelijk meestal verspreid via vuil of aarde van het terras of de beplanting. Hierdoor verschijnt onkruid vaak aan de rand van de grasmat.
 5. Reinig jaarlijks de randen van het terras die grenzen aan het gazon. Doe dit liefst tijdens droge periodes. Hiervoor kunt u uw vingers of een hark gebruiken.
 6. Pas op met hete objecten, zoals barbecues en gemotoriseerde apparaten. Temperaturen boven de 70 graden kunnen de grasvezels laten smelten. Waarschuw ook hoveniers en aannemers.
 7. Heeft u huisdieren? Ruim uitwerpselen op en spoel de plek met lauwwarm water. Ook als het een tijdlang droog is, kunt u het gazon sproeien met lauwwarm water. Zo voorkomt u geuroverlast van urine.
 8. Verwijder zoutaanslag door chloor met een mix van zeep en water.
 9. Schakel een deskundig installateur in bij beschadigingen.
 10. Maak eventueel gebruik van een gespecialiseerd onderhoudsteam of een hoveniersbedrijf voor het onderhouden van uw tuin met kunstgras.

ONDERHOUDSVRIENDELIJKE TUIN

Wij geven u graag enkele tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin met kunstgras.

NA DE AANLEG

Wanneer u rekening houdt met deze adviezen, dan heeft u verder nauwelijks kunstgras onderhoud.

NODIG VOOR KUNSTGRAS ONDERHOUD IN EEN …

Hark

Harde borstel

Draagbare verstuiver

PROFESSIONEEL ONDERHOUD KUNSTGRAS

Professioneel onderhoud is in principe niet noodzakelijk. Er kunnen zich echter omstandigheden voordoen, waarbij het verstandig is om een specialist in te schakelen voor het onderhoud van uw gazon. Bijvoorbeeld wanneer:

           • U zelf geen tijd heeft voor het onderhoud.
       • Er zoveel onkruid groeit dat het niet langer mogelijk is om dit met de hand te verwijderen.
          • Het kunstgras beschadigd is geraakt door hete objecten.
     • U last heeft van mosvorming doordat er een grote hoeveelheid organisch materiaal op het gazon is beland.

Heeft u te kampen met eerdergenoemde problemen? Dan adviseren we contact op te nemen met de leverancier of installateur van uw kunstgras. Heeft u besloten een hovenier of tuinspecialist in te schakelen voor het onderhouden van uw kunstgrastuin? Vraag dan naar de fytolicentie. Deze licentie toont aan dat de hovenier een erkend gebruiker is van sproeistoffen. Hierdoor kan de tuinaannemer mos en onkruid snel en relatief goedkoop verwijderen.

Tip: vraag om middelen met een korte werkingsduur.

TIPS VOOR DE TUINAANNEMER

Worden er onderhoudswerken in de tuin uitgevoerd door een hovenier? Dan kunt u de tuinaannemer de volgende instructies geven:

  • Bedek het gazon als er in de stroken rond het kunstgras gewerkt wordt. Zo voorkomt u dat het gazon vuil wordt. Vooral bij slecht weer is dit belangrijk.
  • Leg iets over het kunstgras als de hovenier moet snoeien rond het gazon. Dit geldt vooral bij het snoeien van hagen met een klein blad, zoals buxus.
        • Leg gemotoriseerde apparaten niet met een gloeiende motor op het kunstgras.
         • Bedek het gazon als er geschilderd wordt om het kunstgras.