DE VOORDELEN VAN KUNSTGRAS

Steeds meer mensen kiezen voor kunstgras in de tuin. Daarnaast wordt kunstgras ook steeds vaker gebruikt voor andere toepassingen zoals op het schoolplein of dakterras. Dat is niet zo vreemd want de huidige generatie kunstgrassen heeft tal van pluspunten. In dit artikel bespreken we de voordelen van kunstgras.

VOORDELEN VAN KUNSTGRAS

  • Met kunstgras is besproeien en grasmaaien niet nodig.
  • U bespaart kosten, bijvoorbeeld op water en een grasmaaier.
  • U heeft geen dure meststoffen en onkruidverdelgers nodig.
  • U verontreinigt de bodem niet met mest en onkruidverdelgers.
  • U hoeft minder onkruid te verwijderen.
  • Kunstgras is erg sterk en een gunstige investering voor de lange termijn.
  • Goede drainage. Na een regenbui droogt het gazon snel weer op.
  • Geen plassen of een modderig gazon.
  • U kunt op kunstgras sporten zonder het te beschadigen.
  • Kunstgras blijft het hele jaar door mooi groen.

MILIEUVRIENDELIJKHEID

Het milieuaspect is een belangrijke reden voor mensen om kunstgras te laten leggen. Want kunstgras namelijk niet zo slecht voor het milieu als wordt gedacht. In vergelijking met natuurlijk gras hoeft u bijvoorbeeld geen gras meer te maaien, niet meer te beregenen en niet meer te bemesten. Hierdoor bespaart u water en elektriciteit. Bovenal belanden er minder chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen in de bodem.

Doordat er voor de productie van moderne kunstgrassen geen gebruik wordt gemaakt van zware metalen en andere schadelijke chemicaliën voldoet het aan de strengste milieunormen.

GEEN WATERVERSPILLING

Eén van de belangrijkste voordelen van kunstgras is de waterbesparing. Normaal gras heeft een hoop water nodig om mooi groen te blijven. Als het een tijdje niet regent, moet het gazon dus gesproeid worden. Dit kost al snel duizenden liters kostbaar water per jaar. Kunstgras heeft geen water nodig. U gebruikt eventueel alleen een beetje water om het gazon schoon te maken.

GEEN MESTSTOFFEN

Echt gras moet bemest worden om goed te groeien. Deze meststoffen komen uiteindelijk in het grondwater terecht. Kunstgras heeft geen (chemische) meststoffen nodig en draagt dus ook niet bij aan de grondwatervervuiling. Een goede kwaliteit kunstgras is vrij van schadelijke chemicaliën. Het is dus veilig voor kinderen om op te spelen. Dit is belangrijk om rekening mee te houden, want het zijn de kinderen die doorgaans de meeste tijd op het gazon doorbrengen en bovendien dicht bij het gras zitten. Met kunstgras komen zij minder in contact met bestrijdingsmiddelen.

ONDERHOUD & REINIGING

Het schoonmaken en onderhouden van een kunstgras gazon is erg eenvoudig. Gemorste frisdrank, ijs en andere zoetigheden zijn makkelijk schoon te maken. Ruim gemorste etenswaren op en spoel de plek simpelweg met wat water. Kleeft er kauwgom in het gras? Dan kunt u dit hard laten worden met wat ijsklontjes. Vervolgens is de kauwgom makkelijker te verwijderen. Gebruik geen oplosmiddelen, want die kunnen het kunstgras beschadigen.

Om het gras mooi te houden moet u de grasmat na verloop van tijd opborstelen zodat het gras weer fier overeind staan.En moet u afgevallen bladeren opruimen. Dit kunt u doen met een bezem, bladblazer of bladstofzuiger. Zo vermindert u de kans op onkruid in het gazon.

HUISDIEREN

Ook huisdieren zijn gek op kunstgras. Honden en katten vinden het heerlijk om te spelen of simpelweg lekker te liggen op het schone en zachte gazon. Spelende huisdieren op het grasveld zijn geen enkel probleem. Zolang de grasmat goed geïnstalleerd is, kunnen de huisdieren de grasmat niet lostrekken. Doordat kunstgras geen levende bodem heeft, zullen honden en katten veel minder de neiging hebben om in het gazon te gaan graven.

Ons kunstgras is perfect bestand tegen huisdieren. Ook als uw trouwe viervoeter een ongelukje heeft op het gazon is dit geen probleem. Het gazon zal bijvoorbeeld niet verkleuren door de urine, iets wat door de hoge zuurgraad wel het geval is bij natuurlijk gras. Uit hygiënisch oogpunt is het wel beter om ontlasting zo snel mogelijk te verwijderen. Spoel de plek na met water. Doe hetzelfde als uw huisdier geürineerd heeft. Zo voorkomt u vervelende geurtjes in de tuin.

KINDEREN

Kunstgras voelt fijn en zacht aan. Kleine kinderen vinden het heerlijk om over het gras te kruipen en erop te spelen. Doordat kunstgras tegelijkertijd erg sterk is, kunnen grotere kinderen er naar hartenlust op ravotten.

Een belangrijk voordeel van kunstgras is dat regenwater makkelijk door de grasmat heen in de bodem wegzakt. Hierdoor blijft het nooit lang nat. Het wordt dus ook niet glad. Direct na een regenbui kunnen de kinderen weer op het gras spelen, zonder dat u bang hoeft te zijn dat ze nat worden of onder de modder komen te zitten. Nog belangrijker is het dat kunstgras 100% veilig is. Dit geldt voor zowel de grasmat zelf als het invulzand. Ook als kleine kindjes het kunstgras in hun mond stoppen is dat niet schadelijk.

ZWEMBADEN

U kunt zonder problemen een zwembad op uw kunstgras gazon zetten. Sterker nog, kunstgras is uitermate geschikt voor zwembaden. Overtollig water zakt immers snel weg en het kunstgras droogt vervolgens direct weer op. In tegenstelling tot echt gras verandert kunstgras dus niet in een drassige bedoening als er een zwembad op staat.

Door het gewicht van een zwembad op het gras kunnen de vezels wel platgedruk worden. Dit kunt u eenvoudig oplossen door het gras weer op te borstelen nadat u het zwembad heeft opgeruimd.

RUIME KEUZE

Als u kunstgras wilt kopen, heeft u de keuze uit verschillende modellen. Kies uit een grasmat met langere vezels voor een wildere look of kortere grassprieten voor een strak gemaaide uitstraling. Kortere vezels blijven over het algemeen beter overeind staan en zijn daardoor beter geschikt voor intensief gebruik. U kunt verder kiezen uit verschillende tinten groen. Sommige modellen combineren goudgele vezels met frisgroene sprieten. Hierdoor krijgt het gras een warme uitstraling.

Wilt u de verschillende modellen uit onze collectie eens in het echt zien? In onze showtuinen hebben we de verschillende kunstgrassen aangelegd in mooie gazons.

GEEN MODDER

Met kunstgras kunt u de kinderen in de tuin laten spelen, zonder dat hun kleding vies wordt. Met een juiste opbouw wordt kunstgras namelijk nooit modderig of drassig. Regenwater zakt direct weg in de ondergrond en het gazon zelf droogt weer snel op. Hierdoor blijft het gazon het hele jaar door te bespelen. Ook is kunstgras ideaal als u honden of andere huisdieren heeft die graag in de tuin ravotten.

WATERHUISHOUDING

Steeds meer mensen kiezen voor een tuin die grotendeels bestaat uit bestrating. Hierdoor is er alsmaar minder groen in onze leefomgeving te vinden. Dit oogt niet alleen minder gezellig, het zorgt er ook voor dat regenwater minder plek heeft om in de grond te zakken. Hierdoor stroomt al het regenwater direct het riool in bij een hevige regenbui. De riolering kan deze grote hoeveelheden water niet aan, waardoor het overstroomt en de straten blank komen te staan. Met een geschikte onderbouw heeft kunstgras een goede drainerende werking. Het slaat regenwater tijdelijk op en laat het langzaam in de bodem verdwijnen. Zo draagt u met kunstgras bij aan een betere waterhuishouding in uw wijk.

PLAATSING KUNSTGRAS

In sommige gevallen is het mogelijk om uw kunstgras zelf te plaatsen. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat u geld bespaart. Houd er wel rekening mee dat het plaatsen van kunstgras een klus is die de nodige kennis en behendigheid vereist. Een slechte installatie kan uiteindelijk voor problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan plassen die blijven staan, verzakkingen en het verschuiven of golven van de grasmat.

Hoe ingewikkeld de installatie precies is, hangt af van de locatie en de grootte van het oppervlak. Daarbij is vooral de ondergrond belangrijk. Het kunstgras moet geplaatst worden op een stevige, waterdoorlatende ondergrond.

Daarnaast maakt het formaat van het gazon veel uit. Als het oppervlak groter is dan de strook kunstgras, moet u namelijk twee stroken naast elkaar leggen en deze met elkaar verbinden zonder dat er naden zichtbaar blijven. Hierdoor is de aanleg op een balkon doorgaans makkelijker dan in een grote tuin.

Over het algemeen adviseren wij u het kunstgras te laten plaatsen door een professioneel installatiebedrijf. Kunstgrasservice beschikt zelf over een deskundig installatieteam. Als u het kunstgras door ons laat plaatsen, weet u zeker dat de grasmat perfect ligt en u in een later stadium niet tegen problemen aanloopt.

NADELEN KUNSTGRAS

Kleven er naast al deze voordelen ook nadelen aan kunstgras, vragen veel van onze klanten zich af. Daar kunnen we eerlijk over zijn. Kunstgras is geen echt gras en dat biedt zowel voor- als nadelen. Een van de aspecten die u als een minpunt zou kunnen ervaren, is dat het gazon er het hele jaar door hetzelfde uitziet. Het verandert in de winter niet van kleur, waardoor het wat af kan steken tegen de rest van de tuin als u veel planten heeft die hun blad verliezen. Daarnaast is kunstgras bij aanschaf duurder dan echt gras. Daar staat wel tegenover dat het kunstgras jarenlang te gebruiken is. Ook wordt kunstgras niet zo koel als natuurgras.