Veelgestelde vragen over kunstgras

Veelgestelde vragen omtrent kunstgras


Hoeveel kost het plaatsen?

De prijs van het kunstgras zelf hangt voornamelijk af van het soort kunstgras dat u kiest. De kwaliteit is bijvoorbeeld een belangrijke factor en ook de lengte van de vezels en de vezeldichtheid zijn van invloed op de prijs. Bij de aanleg van kunstgras komt echter meer kijken dan uitsluitend de prijs van de grasmat zelf. Houd bijvoorbeeld rekening met extra kosten voor het prepareren van de bodem, aanvullende materialen en de benodigde gereedschappen. Verder kunt u ervoor kiezen het kunstgras te laten leggen.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Voordelen:

 • Het is onderhoudsvriendelijk
 • Kunstgras is het hele jaar door groen
 • Het is bestand tegen alle weersomstandigheden
 • De grasmat heeft een lange levensduur
 • U heeft geen onderhoudskosten
 • Geen waterverspilling
 • Geen stuifmeel (hooikoorts)

 

Nadelen:

 • Kunstgras is duurder dan natuurgras
 • Het kleurt niet mee met de seizoenen
 • Kunstgras is minder uitdagend als u van tuinieren houdt
 • Kunstgras trekt geen insecten of vogels aan

Aanleggen


Kunt u grastapijt zelf leggen?

Bent u handig en werkt u graag in de tuin? Dan kun u ervoor kiezen het kunstgras zelf te leggen. Het aanleggen van kunstgras is niet bijzonder moeilijk, maar vraagt wel de nodige aandacht en voorbereiding. Een belangrijke voorwaarde voor een mooie grasmat is een geschikte ondergrond. Verder heeft u verschillende gereedschappen nodig. Hoe kleiner de tuin, hoe eenvoudiger het kunstgras te plaatsen is omdat u het kunstgras uit één stuk kunt leggen. U kunt bij de aanleg gebruikmaken van de duidelijke handleiding van Royal Grass.

Hoe maakt u een naadverbinding tussen twee stroken?

Is uw tuin breder dan 4 meter? Dan heeft u meerdere rollen nodig om het gazon aan te leggen. Laat twee stroken overlappen en snij deze vervolgens op maat. Zodoende komen de stroken strak tegen elkaar te liggen. Met kunstgrastape of band en lijm kunt u de stroken aan elkaar verbinden. Wanneer u de naadverbinding zorgvuldig maakt, dan is deze niet zichtbaar.

Hoe snijdt u het kunstgras?

Voor het snijden van kunstgras gebruikt u een scherp breekmesje of stanleymes. Snij het kunstgras altijd aan de onderkant in zodat u voorkomt dat u de vezels beschadigt. Om twee stroken strak tegen elkaar te leggen, plaatst u deze eerst een stuk over elkaar en snijdt u deze vervolgens op maat.

Kunt u grastapijt op tegels leggen?

U kunt kunstgras ook op tegels plaatsen, zoals op een dakterras. U kunt de grond egaliseren met valdemping of een extra onderlaag zodat de vormen van de tegels niet meer zichtbaar zijn.

Kunt u grastapijt rond een boom leggen?

Heeft u een tuin met bomen? Ook dan kunt u kunstgras plaatsen. Het kunstgras is waterdoorlatend en de boom krijgt genoeg zuurstof om zonder problemen verder te groeien. Sommige bomen hebben echter wortels die horizontaal groeien. Hierbij bestaat de kans dat zij de grasmat opstuwen. Bomen met wortels die verticaal de grond in groeien zijn daarom beter geschikt in of rond een gazon met kunstgras. Houd er tevens rekening mee dat de boom verder blijft groeien en laat dus  genoeg ruimte over om de stam.

Is kunstgras geschikt rond een zwembad?

U kunt kunstgras probleemloos rond een zwembad plaatsen. Kunstgras is zelfs erg geschikt bij een zwembad. Met kunstgras heeft u namelijk nooit meer last van modder of grassprieten in het water en kunstgras wordt ook niet drassig zoals echt gras. De kunstgrasvezels verkleuren niet door zwembadwater. Het is tevens mogelijk om een opblaasbaar zwembad op het gazon te zetten. Wanneer u het zwembad weer opruimt, kunt u het gras borstelen met een harde bezem zodat de vezels weer overeind gaan staan.

Hoelang duurt de aanleg?

Het plaatsen van kunstgras neemt minder tijd in beslag dan de meeste mensen denken. Een professionele installateur kan een gazon tot 100 vierkante meter binnen een dag aanleggen.

Wat is een kantopsluiting?

De kantopsluiting dient ervoor de grasmat rondom perfect in te sluiten. Dit ziet er niet alleen mooier uit, het zorgt er ook voor dat de ondergrond niet onder het gras vandaan komt. Ook voorkomt de kantopsluiting dat de grasmat op kan waaien. U kunt kiezen voor verschillende soorten kantopsluitingen, bijvoorbeeld van beton, hardhout of kunststof.

Wordt kunstgras statisch?

Het kan voorkomen dat uw kleding aan het kunstgras blijft kleven. Dit betekent dat het kunstgras statisch is. Kunstgras wordt vooral statisch bij warm weer en een lage luchtvochtigheid. U kunt de statische lading laten verdwijnen door de grasmat vochtig te maken.

Wat voor soort bodem is geschikt voor kunstgras?

De bodem waar u kunstgras op plaatst moet stabiel en waterdoorlatend zijn. Als dit nog niet het geval is, kunt u de tuin een stuk afgraven en een nieuwe onderlaag plaatsen. Zand en granulaat worden veel gebruikt en zijn erg geschikt als ondergrond voor kunstgras. Het is ook mogelijk om kunstgras te plaatsen op tegels of beton, zolang het water maar weg kan lopen. Voor extra demping kunt u gebruikmaken van een laagje granulaat of speciale shockpads.

Kunt u kunstgras op een helling installeren?

U kunt kunstgras ook op een heuvel of een helling plaatsen. Het is belangrijk dat de grasmat niet gaat schuiven. Daarom is het bij een helling vaak noodzakelijk om het kunstgras te verlijmen. Hiervoor kunt u tweecomponentenlijm gebruiken.

Waarvoor dient geotextiel?

Geotextiel is een stabilisatiedoek dat men plaatst tussen de ondergrond en de grasmat om de druk te verdelen. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat er putten en kuilen in het kunstgras ontstaan als u tuinmeubilair of andere objecten op het kunstgras plaatst. Bovendien zorgt het stabilisatiedoek voor extra bescherming van de onderkant van het kunstgras.

Wanneer heeft u instrooizand nodig?

Royal Grass adviseert altijd gebruik te maken van instrooizand. Door het kunstgras in te zanden, verzwaart u de grasmat zodat deze niet gaat plooien of schuiven. Tevens zorgt het zand tussen de vezels ervoor dat de grassprieten fier overeind blijven staan. Sommige modellen kunstgras beschikken over mosdraad om de vezels overeind te houden. In dat geval is het instrooizand dus niet strikt noodzakelijk. Een laagje instrooizand beschermt het gras echter en geeft het een extra natuurlijke uitstraling.

Is het mogelijk om in de winter te installeren?

U kunt kunstgras ook in de winter plaatsen. Het kunstgras wordt bij lage temperaturen echter minder soepel en is daardoor lastiger te buigen, plooien en snijden dan in de zomer. Ook hecht de lijm soms minder goed als het erg koud is.

Kunt ik het op een balkon leggen?

Kunstgras is ideaal voor balkons. Een balkon heeft bijna altijd een betonnen of bitumen ondergrond, waardoor het relatief eenvoudig is het kunstgras te installeren. Bovendien kan kunstgras op een balkon vrijwel altijd uit één rol gelegd worden. Bij het installeren van kunstgras op een balkon is het vooral belangrijk te zorgen voor een goede afwatering. Controleer ook of het balkon genoeg draagkracht heeft voor de constructie.

Is kunstgras geschikt voor op het dak?

Kunstgras wordt steeds populairder voor een dakterras. Net als bij een balkon heeft een dak vrijwel altijd een stevige ondergrond die geschikt is voor kunstgras. U moet echter wel rekening houden met de wind. Een dak vangt meer wind dan een tuin of balkon. Daarom moet u het kunstgras vastzetten. Om lekkage te voorkomen kunt u beter niet boren of schroeven in het dak. Daarom kunt u het kunstgras het best verlijmen.

Onderhoud


Hoe kunt u uw kunstgras onderhouden?

Met kunstgras heeft u weinig omkijken naar het onderhoud. Het is vooral belangrijk om de grasmat schoon te houden. Door bladeren snel van het gazon te verwijderen, voorkomt u dat u deze verpulvert en dat er onkruid in de grasmat ontkiemt. Voor het aanvegen van de grasmat kunt u het best een bezem met harde borstel gebruiken. Ook is het verstandig om ontlasting van huisdieren op te ruimen en de betreffende plek schoon te maken met lauwwarm water. Wanneer u last heeft van onkruid of een urinegeur in uw gazon kunt u gebruikmaken van verschillende soorten biologisch afbreekbare middelen.

Hoe kunt u het kunstgras grondig laten reinigen?

U kunt uw grasmat professioneel laten reinigen door een bij Royal Grass aangesloten kunstgrasspecialist. Met speciale apparatuur wordt het kunstgras tot diep tussen de vezels gereinigd. Zand, stof en ander vuil dat zich in de loop der jaren tussen de grassprieten heeft genesteld, worden weggehaald. Ook mos en algen worden verwijderd. Door het kunstgras om de paar jaar te laten reinigen, blijft het er perfect uitzien.

Kwaliteit en garantie


Ontvangt u garantie op het kunstgras?

Bij de aankoop van Royal Grass ontvangt u een lineair aflopende garantie van 15 jaar op alle gebreken die met recht kunnen worden toegeschreven aan het product. Een lineair aflopende garantie houdt in dat het percentage dat vergoed wordt, afneemt met het aantal verstreken gebruiksjaren. De eerste 8 jaar na aankoop wordt 100 procent vergoed, tussen de 9 en 12 jaar na aankoop 50 procent en de laatste 3 jaar van de garantietermijn 25 procent.

Verkleurt het kunstgras?

Het kunstgras van Royal Grass is zeer kleurvast. De vezels worden vervaardigd met de hoogste kwaliteit kleurstoffen en er wordt gebruikgemaakt van uv-stabilisatoren. Het kunstgras is getest onder de meest extreme omstandigheden en verkleurt niet.

Is chloor schadelijk voor kunstgras?

Chloor in zwembadwater heeft geen nadelig effect op kunstgras. De grasmat zal door zwembadwater bijvoorbeeld niet verkleuren. Pure chloor beschadigt de grasmat echter wel. Houd dit dus uit de buurt van de grasmat.

Is kunstgras duurzaam?

Royal Grass produceert zeer duurzaam kunstgras. De verwachte levensduur ligt tussen de 15 en 30 jaar. Hoelang het kunstgras exact meegaat, is lastig te voorspellen omdat dit afhankelijk is van de specifieke omstandigheden en hoe het kunstgras gebruikt wordt. Alle kunstgrassen van Royal Grass zijn volledig recyclebaar en er wordt geen gebruik gemaakt van schadelijke stoffen.

Wat gebeurt er met regenwater?

Kunstgras is waterdoorlatend. In de rug van de grasmat zitten kleine gaatjes, waardoor het water langzaam in de grond kan zakken. Hierdoor voorkomt kunstgras overbelasting van het rioolstelsel. Met de juiste ondergrond blijven er geen plassen staan op het kunstgras en de grasmat droogt bovendien snel op. Kunstgras is daarom ook erg geschikt rond een zwembad.

Gebruik


Is ontlasting van huisdieren en vogels schadelijk?

Urine en ontlasting van uw hond, of andere huisdieren en vogels hebben geen schadelijk effect op het kunstgras. Wel adviseert Royal Grass ontlasting op te ruimen en de plek waar uw viervoeter zijn behoefte heeft gedaan af te spoelen met lauwwarm water. Doe dit ook als uw huisdier heeft geürineerd op de grasmat. Mocht u last hebben van een urinegeur in het kunstgras, dan kunt u gebruikmaken van biologisch afbreekbare middelen die de geur neutraliseren.

Kunt u meubilair en andere voorwerpen op het kunstgras plaatsen?

U kunt zonder problemen tuinstoelen of een tafel op het kunstgras plaatsen. Ook andere voorwerpen zoals bloempotten of plantenbakken zijn geen probleem. Zorg er wel voor dat de voorwerpen die u op het kunstgras zet geen scherpe randen hebben. Pas ook op met dunne poten van tafels of stoelen. Zware objecten zoals bloempotten kunt u het best regelmatig verplaatsen. Als de vezels plat zijn gaan liggen, kunt u die vervolgens opborstelen.

Kan kunstgras gebruikt worden om op te sporten?

Royal Grass heeft kunstgrassen die uitermate geschikt zijn voor sport- en speelvelden. Gebruik het kunstgras bijvoorbeeld voor een trapveldje, op het schoolplein of als ondergrond voor een speeltuin. Overigens is het kunstgras van Royal Grass niet ontworpen voor professionele sportvelden.

Kunt u kunstgras betreden als het vriest?

Het is geen probleem om over het kunstgras te lopen als het vriest. U hoeft het kunstgras niet te strooien. Wanneer het sneeuwt kunt u desgewenst een pad in de sneeuw vrijmaken. Verwijder de sneeuw niet zodra die is aangetrapt of vastgevroren, want dan kunt u de vezels beschadigen.

Veiligheid en milieu


Hoe brandveilig is kunstgras?

Het kunstgras van Royal Grass brandt niet, maar kan wel smelten door vuur. Houd open vuur daarom uit de buurt van het kunstgras. Instrooizand heeft een brandvertragende werking.

Wat voor effect heeft kunstgras op hooikoorts?

Kunstgras verspreidt geen stuifmeel zoals natuurgras. Stuifmeel in de lucht is de veroorzaker van hooikoorts. Wanneer u kunstgras in uw tuin heeft in plaats van echt gras, zorgt dit voor minder stuifmeel in uw omgeving. Daarom is kunstgras erg geschikt als u last heeft van hooikoorts.

Is kunstgras geschikt als u huisdieren heeft?

Ook als u huisdieren heeft, kunt u gerust kunstgras in uw tuin aanleggen. Het kunstgras van Royal Grass is uitgebreid getest op veiligheid en volgens de strengste Europese normeringen veilig bevonden. Uw huisdieren kunnen gerust op het kunstgras spelen, eraan snuffelen , eraan likken of erin bijten, zonder dat zij hier ziek van kunnen worden. Het kunstgras van Royal Grass is slijtvast en stevig en zelfs een grote hond kan er zonder problemen flink op ravotten, zonder de grasmat te beschadigen. Ontlasting kunt u eenvoudig opruimen. Spoel de plek vervolgens na met lauwwarm water.

Hoe milieuvriendelijk is kunstgras?

Royal Grass hecht veel waarde aan het milieu en alle kunstgrassen worden dan ook op de meest duurzame en milieuvriendelijke manier geproduceerd. Er wordt geen gebruik gemaakt van zware metalen of schadelijke stoffen. Kunstgras is daarnaast goed voor het milieu omdat u geen water meer hoeft te verspillen om uw gazon te beregenen. Ook grasmaaien is niet nodig met kunstgras. Royal Grass heeft een jarenlange levensduur en is volledig recyclebaar.

Is kunstgras gevoelig voor onkruid?

Met kunstgras heeft u niet snel last van onkruid. Het grastapijt is namelijk te dik en te stevig om doorheen te groeien voor onkruid. Verder kunt u onder het kunstgras een stabilisatiedoek aanbrengen dat onkruid tegenhoudt. Soms komt het voor dat er kiemen op het kunstgras waaien en in het instrooizand uitgroeien tot plantjes, maar dit onkruid is eenvoudig te verwijderen. Borstel het gazon af en toe met een bezem om de groei van onkruid te voorkomen.

Is kunstgras giftig?

Het kunstgras van Royal Grass is uitgebreid getest door onafhankelijke instanties en honderd procent veilig verklaard. Bij het testen van de producten is gebruikgemaakt van dezelfde Europese normeringen (EN71-3) als gelden voor kinderspeelgoed. Uit alle testen is gebleken dat het kunstgras honderd procent veilig is.

Zijn mollen schadelijk voor kunstgras?

Mollen onder het kunstgras kunnen zorgen voor verzakkingen. Daarom is het belangrijk om te controleren of u mollen in de tuin heeft voordat u het kunstgras aanlegt. Mollen zullen zich niet snel vestigen in een tuin waar al kunstgras ligt omdat de bodem ongeschikt is voor de wormen waar de mollen zich mee voeden. Het plaatsen van mollengaas en het aanbrengen van opsluitbanden om het gazon zorgt ervoor dat mollen wegblijven onder uw gazon. Wanneer u echter kunstgras plaatst in een tuin waar al mollen leven, dan kan dit wel voor problemen zorgen.