Kunstgras leggen

Kunstgras leggen is een klus die veel nauwkeurigheid en een goede voorbereiding vereist. U kunt de aanleg zelf verzorgen maar u kunt dit karwei ook overlaten aan onze gespecialiseerde installateurs. Op die manier heeft u zelf nergens omkijken naar en bent u verzekerd van een prachtige grasmat.

Op deze pagina leggen we gedetailleerd uit wat er komt kijken bij de aanleg van kunstgras, hoe u het grastapijt zelf kunt aanleggen en wat de mogelijkheden zijn als u het kunstgras door ons laat leggen.

Wat moet u onder kunstgras leggen?

Het aanleggen van kunstgras in de tuin, begint met het kiezen van een geschikte ondergrond. Het is cruciaal dat de onderlaag stabiel en waterdoorlatend is. Als dat niet het geval is, dan kan het gazon gaan verzakken en krijgt u last van plassen die blijven staan op uw gazon.

Daarom is het bijvoorbeeld niet mogelijk om kunstgras direct op een onderlaag van aarde te plaatsen. Als u aarde in de tuin heeft, dient u dit af te graven en nieuwe ondergrond te storten. Een geschikte kunstgras ondergrond bestaat bijvoorbeeld uit materiaal als stabilisé, breekpuin, lava of zand.

U kunt ook kunstgras leggen op los materiaal als brekerzand, rivierzand, zavel, lava of dolomiet. Het kenmerkende van een ongebonden ondergrond (zonder cement) is dat deze licht kan gaan golven. Hierdoor oogt uw gazon minder strak. Sommige klanten vinden dat er natuurlijker uitzien. Een grasveld in de natuur vertoont immers ook oneffenheden. Een ongebonden ondergrond is echter stevig genoeg en zal niet inklinken. Een ongebonden ondergrond onder uw kunstgras is perfect waterdoorlatend.

Kunstgras zelf leggen

Houdt u van klussen en gaat u een uitdaging niet uit de weg. Ervaren doe-het-zelvers kunnen hun kunstgras zelf aanleggen. Daarbij is het wel belangrijk dat u uzelf vooraf goed verdiept in deze klus en alle benodigdheden in huis haalt. Op die manier komt u tijdens het aanleggen niet voor problemen te staan.

Het is verder belangrijk dat u tijdens het leggen van het kunstgras zorgvuldig en zeer precies te werk gaat. Een foutje is zo gemaakt en kan uw grasmat blijvend beschadigen! Heeft u er vertrouwen in dat u deze klus zelf kunt klaren? Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe u het kunstgras aan kunt leggen.

Volg ons stappenplan voor de aanleg van uw kunstgras.

Kunstgras aanleggen

Wat heeft u nodig?

Voor de grondwerkzaamheden kunnen wij enkele handige tools adviseren ;-). Als u kunstgras gaat aanleggen, is het belangrijk dat u vooraf alle benodigdheden in huis haalt. Voor het aanleggen van kunstgras heeft u (naast de grasmat zelf) het volgende gereedschap nodig:

 • Onderdoek (optioneel)
 • Stanleymes (met reservemesjes)
 • Lijmband of kunstgrastape
 • Kunstgraspinnen of -haken
 • Hamer
 • Harde bezem

Kunstgras laten leggen

Zoals u ziet is het aanleggen van kunstgras een flink karwei dat veel nauwkeurigheid vereist. Wilt u de zekerheid dat uw grasmat op de juiste manier wordt gelegd? Dan kunt u gebruikmaken van onze installatieservice. Ons team van ervaren kunstgras installateurs komt bij u langs om het kunstgras te leggen. U kunt het kunstgras laten leggen met of zonder grondwerken.

Onze installateurs verzorgen de complete aanleg van uw grasmat, inclusief het afgraven van de tuin en het plaatsen van de ondergrond. Wij zorgen voor de aanlevering en afvoer van alle materialen. Uw kunstgras wordt op optimale wijze geplaatst en we zorgen ook voor het inzanden van uw grasmat. U heeft zelf dus helemaal nergens omkijken naar.

Wij verzorgen:

 • Afgraven oude gazon
 • Aanvoer ondergrond
 • Aanleg nieuwe ondergrond (gebonden of ongebonden)
 • Aanbrengen onderdoek (optioneel)
 • Aanleggen kunstgras
 • Verlijmen van de naden
 • Kunstgras verankeren
 • Grasmat inzanden
 • Kunstgras opborstelen
 • Opruimen en afvoeren restmateriaal

Wat kost kunstgras aanleggen?

U bent natuurlijk benieuwd naar wat het aanleggen van kunstgras precies kost. De prijs van het leggen van kunstgras is echter sterk afhankelijk van de situatie. Welk kunstgras kiest u? Hoe groot is gazon? Hoe wordt het kunstgras straks gebruikt? Hoe makkelijk is de tuin bereikbaar? Om een betrouwbare indicatie te geven van de kosten hebben we daarom iets meer informatie nodig. Vraag vrijblijvend een offerte aan en we geven u een betrouwbare prijsindicatie.