kunstgras grasdal

Kunstgras in plaats van grasdals

Grasdals zijn een veelgebruikte oplossing om een grasveld extra draagkracht te geven, bijvoorbeeld omdat men het gebruikt voor een brandweg, oprit of parkeerplaats. De grasbetontegels versterken het grasveld waardoor er voortuigen overheen kunnen rijden zonder weg te zakken. Helaas is het vrijwel onmogelijk om een veld met grasdals mooi te houden. Het gras heeft het erg moeilijk in de betonnen vakjes en het onderhoud is zeer problematisch. Zo is het lastig grasmaaien en kunt u moeilijk verticuteren. Vaak resulteren grasdals daardoor in een onooglijk veld, met veel kale plekken en hier en daar wat lange plukken gras.

Voertuigen kunnen echter niet over ‘normaal’ natuurgras rijden. Het gras is niet sterk genoeg om voertuigen als brandweerwagens te dragen en de hulpdiensten kunnen vast komen te zitten in het gras. Ook parkeerplaatsen met natuurgras veranderen doorgaans al snel in een groot modderfestijn.

Bent op zoek naar een even sterke als draagkrachtige ondergrond? Dan is kunstgras wellicht de juiste oplossing. Ons kunstgras is ontzettend stevig en slijtvast en met de juiste maatregelen kunnen we de ondergrond stevig en stabiel genoeg maken om er bijvoorbeeld een brandweerwagen overheen te laten rijden. Daarmee is kunstgras een ideale oplossing voor brandwegen en plekken die bereikbaar moeten zijn voor hulpdiensten, zoals bij veel appartementencomplexen het geval is.

Heeft u interesse in kunstgras als alternatief voor grasdals? Neem dan contact met ons op of bezoek onze showtuin in Wetteren.

Wat zijn grasdals?

Misschien heeft u ze weleens gezien, de open tegels met een honingraatstructuur waar gras tussen groeit. Dit zijn grasdals of grasbetontegels. Door de open vlakken in de tegels op te vullen met teelaarde en gras ontstaat er (een soort) grasveld. Men gebruikt deze oplossing veelal voor plekken waar auto’s of andere voertuigen overheen moeten kunnen rijden, zoals opritten, parkeerplaatsen en brandwegen.

Het probleem met deze grasdals is dat het in de praktijk onmogelijk is om het gras goed te laten groeien. Dit komt deels doordat het gras te weinig ruimte heeft in de betonnen vakjes. Bovendien is het onderhoud erg lastig. Zo is het moeilijk grasmaaien en kunt u niet verticuteren. Hierdoor ontstaat er doorgaans een lelijk, hobbelig ‘grasveld’ met veel kale en gele plekken en hier en daar lange plukken gras. Daar wilt u als bewoner van een appartement natuurlijk niet op uitkijken.

De voordelen van kunstgras

Bent u op zoek naar een mooi groen gazon met genoeg draagkracht om er af en toe een voertuig over te laten rijden? Kunstgras vormt in veel gevallen een uitstekend alternatief voor grasdals. Ons kunstgras is extra stevig en slijtvast en wanneer het is ingezand kan er – indien nodig – zelfs een brandweerwagen of ambulance overheen rijden. Daarvoor is het overigens wel cruciaal dat er een aangepaste ondergrond wordt aangebracht.

Het voordeel van kunstgras is dat het nooit drassig wordt, altijd begaanbaar blijft en bovenal ontzettend fraai oogt. Bovendien heeft u er nauwelijks omkijken naar.

  • Veerkrachtig en slijtvast
  • Weinig onderhoud
  • Altijd te betreden
  • Wordt niet drassig
  • Natuurgetrouw uiterlijk
  • Geen gele of kale plekken

Is kunstgras geschikt voor een oprit of parkeerplaats?

Kunstgras is geschikt voor plekken waar slechts incidenteel overheen gereden wordt, zoals een brandweg of een gazon waar een ambulance overheen moet kunnen rijden. Zodra er over het gazon is gereden, zijn de vezels weer eenvoudig op te borstelen.

Kunstgras is echter niet geschikt voor opritten of parkings die dagelijks gebruikt worden. Wanneer er continue auto’s over het gras rijden, dan gaan de kunstgrasvezels op den duur platliggen en zijn deze ook niet meer overeind te borstelen. Het is wel mogelijk om een rijstrook of een rijsporen in het gazon aan te brengen waar de auto overheen kan rijden. Op deze manier geniet u van een mooi groen gazon, maar rijden de wielen niet direct over het gras.

Onderhoudsvriendelijk kunstgras

Een van de problemen met grasdals is dat het gras moeilijk te onderhouden is tussen deze tegels, waardoor het ‘gazon’ al snel een verwaarloosde uitstraling krijgt. Met kunstgras ziet het grasveld er juist altijd op en top verzorgd uit. Het gras heeft altijd de juiste lengte, blijft het hele jaar door mooi groen en u hoeft het nooit te sproeien of te verticuteren. Daarmee is het een onderhoudsvriendelijke en kostenbesparende oplossing voor grasvelden bij wooncomplexen en in de openbare ruimte.

Kunstgras aanleggen op grasdals

Heeft u grasdals en wil ook bij u het gras maar niet mooi blijven? En wilt u meer informatie over de mogelijkheden van kunstgras plaatsen? Neem dan eens contact op of kom eens langs in onze showtuin.

Menu