Kunstgras aanleggen

Kunstgras aanleggen is een klus die de veel zorgvuldigheid vereist. Een foutje kan immers grote consequenties hebben. U moet onder andere zorgen voor een geschikte ondergrond, naadverbindingen maken tussen de verschillende rollen en de grasmat uitsnijden. Het is mogelijk om dit karwei zelf uit te voeren, maar u kunt er ook voor kiezen kunstgras aanleggen over te laten aan onze specialisten.

Op deze pagina leggen we uit wat er komt kijken bij  kunstgras aanleggen, zodat u kunt bepalen of u dit zelf wilt doen of liever uitbesteedt aan onze installateurs.

Het aanleggen van kunstgras in de tuin brengt een groot aantallen voordelen met zich mee. U hoeft uw gazon nooit meer te maaien, bemesten of verticuteren. Ook kantjes steken en sproeien zijn verleden tijd. Met kunstgras geniet u het hele jaar door van een mooi groen gazon. U heeft nooit meer last van gele of kale plekken in de tuin. Met een juiste aanleg zakt regenwater snel weg in de ondergrond, waardoor kunstgras nooit modderig of drassig wordt.

Klinkt dat u als muziek in de oren? Laten we dan eens kijken hoe u kunstgras kunt plaatsen in uw tuin.

Kunstgras leggen: de ondergrond

Het aanleggen van kunstgras begint met het afgraven van de tuin en het prepareren van een geschikte ondergrond voor kunstgras. Het leggen van kunstgras op zwarte aarde is namelijk geen goed idee. Zwarte aarde vormt immers een voedingsbodem voor onkruid en ongedierte. Bovendien is aarde niet stabiel genoeg, waardoor uw gazon kan gaan verzakken.

Een ongebonden ondergrond van zand of een los materiaal is zeer geschikt voor kunstgras aanleggen en bovendien makkelijk te realiseren. Een ongebonden ondergrond bestaat bijvoorbeeld uit een laag brekerzand, rivierzand, zavel, lava of dolomiet. Doordat het materiaal niet wordt gebonden met cement zal het de bewegingen van de bodem eronder volgen. Hierdoor kan het gazon licht gaan golven. Sommige mensen vinden dit natuurlijker ogen. Anderen geven de voorkeur aan een perfect egale grasmat. In dat geval is stabilisé een betere oplossing.

Stabilisé (ook wel chape genoemd) is een gebonden ondergrond die bestaat uit een mengsel van zand met een beetje cement. Het gebruik van een klein beetje cement zorgt voor extra stevigheid, maar de ondergrond is nog steeds waterdoorlatend. Daarmee is een ondergrond van stabilisé erg geschikt voor gazons die intensief gebruikt worden of als u de voorkeur geeft aan een perfect egale grasmat. Een ongebonden ondergrond zal namelijk niet gaan golven.

Hoe moet ik kunstgras aanleggen?

Bekwame doe-het-zelvers kunnen zelf hun kunstgras aanleggen. Daarbij is het van groot belang dat u uzelf goed verdiept in deze klus en de juiste benodigdheden in huis haalt. Zo voorkomt u dat u tijdens het kunstgras aanleggen voor problemen komt te staan. Het plaatsen van kunstgras is beslist geen haastklus. Het is cruciaal dat u secuur te werk gaat. Een foutje bij het uitsnijden van de grasmat kan bijvoorbeeld voor blijvende beschadigingen zorgen.

Volg ons stappenplan voor de aanleg van uw kunstgras.

De eerste stap is het afgraven van het oude gras en/of andere materialen. Graaf de plek waar het kunstgras moet komen af tot een diepte van 10 cm. Voer alle materialen af.

Egaliseer vervolgens de bodem. Als u dit gedaan heeft, kunt u de de gewenste onderlaag prepareren. Egaliseer de grond zodat u een mooie, strakke fundering heeft om het kunstgras op te plaatsen.

Heeft u last van onkruid en mollen of ongedierte? Dan kunt u een onderdoek op de ondergrond plaatsen. Het doek voorkomt dat onkruid en ongedierte uit de bodem door kunnen dringen in de grasmat. Bij het gebruik van stabilisé is een onderdoek niet nodig.

Nu kunt u de grasmat zelf plaatsen. Rol het kunstgras in de gewenste richting uit over de ondergrond. Zorg dat alle rollen dezelfde kant op liggen (de vezels moeten dezelfde kant opstaan) als u meerdere rollen moet gebruiken. Laat de stroken elkaar ongeveer 10 centimeter overlappen.

Als de grasmat uit meerdere stroken kunstgras bestaat, moet u naadverbindingen maken. Dit doet u door het overlappende gedeelte terug te slaan en het kunstgras aan de onderkant tussen twee rijen vezels door af te snijden. Zorg dat u het stanleymes zo dicht mogelijk tegen de tweede rij vezels houdt.

Als de stroken goed liggen, kunt u ze bij de naadverbinding met elkaar verlijmen. Zo voorkomt u dat de stroken gaan schuiven en er naden zichtbaar worden. Sla de stroken een stukje om en leg een lijmband of kunstgrastape onder de naad. Plaats het kunstgras weer terug, verwijder eventuele lijmresten en druk het kunstgras stevig aan. Na ongeveer een uur is de lijm uitgehard.

Bijna alle gazons hebben muren of obstakels als bomen in het gazon. U moet het kunstgras daaromheen uitsnijden. Plaats het grastapijt strak tegen het obstakel, sla het kunstgras om en snijd het aan de onderkant tussen de rijen grassprieten door op maat.

Om de grasmat goed vast te zetten, kunt u deze aan de randen verankeren met kunstgraspinnen of – haken. Sla deze aan de rand van het kunstgras simpelweg door de grasmat heen in de ondergrond. Zo voorkomt u dat het kunstgras kan gaan schuiven.

De volgende stap is het instrooien van de grasmat met invulzand. Dit speciale zand zit in onderin de grasmat geeft stabiliteit aan de grasmat. Het zand zorgt er tevens voor dat de grassprieten beter overeind blijven staan. Strooi het zand uit over de grasmat en borstel het met een harde bezem in de grasmat.

Kunstgras aanleggen

Wat heeft u nodig?

Voor de grondwerkzaamheden kunnen wij enkele tools adviseren ;-).  Wanneer u kunstgras gaat aanleggen is het belangrijk dat u vooraf alle benodigdheden in huis haalt. Voor het aanleggen van kunstgras heeft u (naast de grasmat zelf) het volgende gereedschap nodig:

  • Onderdoek (optioneel)
  • Stanleymes (met reservemesjes)
  • Lijmband of kunstgrastape
  • Kunstgraspinnen of -haken
  • Hamer
  • Harde bezem

Hoe moet ik kunstgras leggen op een balkon of dakterras?

Kunstgras aanleggen op een dakterras of balkon werkt iets anders dan in de tuin. Door het gewicht kunt u geen onderlaag van zand of stabilisé op een balkon of dak aanbrengen. Er zijn echter andere onderlagen die wel geschikt zijn op een dakterras of balkon.

Direct op ondergrond

Het is goed mogelijk om kunstgras rechtstreeks op het balkon te plaatsen. Het oppervlak moet wel egaal zijn anders kunnen er oneffenheden zichtbaar zijn.

Op drainagematten

Drainagematten fungeren als stabiele, egale ondergrond. De matten zorgen voor een goede afwatering, waardoor er geen plassen blijven staan op uw gazon.

Op een drainbase

Een drainbase constructie vormt een buffer om hoge hoeveelheden regenwater op te vangen en voor een evenwijdige verspreiding van het gewicht.

Drainerende shockpad

Deze platen hebben een drainerende werking, het geeft een comfortabel gevoel en heeft een schokdempende functie.

Kunstgras laten leggen

Wilt u de aanleg van uw kunstgras liever overlaten aan een professional? Dan kunt u gebruikmaken van onze installatieservice. U kunt de volledige aanleg, inclusief grondwerken door ons laten verzorgen of u kunt alleen het kunstgras zelf door ons laten plaatsen. Het is ook mogelijk om onze specialisten de grondwerken te laten doen en zelf de grasmat te leggen.

Met onze compleet verzorgde kunstgras aanleg heeft u zelf nergens omkijken naar. Wij zorgen voor het afgraven van uw tuin, het afvoeren van het afgraven materiaal, de plaatsing van de ondergrond en het leggen van het kunstgras. Ook zanden we uw grasmat in.

Inclusief:

  • Afgraven oude gazon
  • Afvoeren oude gazon
  • Aanvoer ondergrond
  • Aanleg nieuwe ondergrond (gebonden of ongebonden)
  • Aanbrengen onderdoek (optioneel)
  • Aanleggen kunstgras
  • Verlijmen van de naden
  • Kunstgras verankeren
  • Grasmat inzanden
  • Kunstgras opborstelen
  • Opruimen en afvoeren restmateriaal

U zorgt zelf voor de graafwerken en het plaatsen van de ondergrond. Onze installateurs verzorgen de plaatsing van het kunstgras. Zo hoeft u het kunstgras niet zelf te snijden, wat een van de lastigste klussen is.

Inclusief:

  • Aanleggen kunstgras
  • Verlijmen van de naden
  • Kunstgras verankeren
  • Grasmat inzanden
  • Kunstgras opborstelen
  • Opruimen en afvoeren restmateriaal

Exclusief:

  • Afgraven oude gazon
  • Aanvoer ondergrond
  • Aanleg nieuwe ondergrond (gebonden of ongebonden)
  • Aanbrengen onderdoek (optioneel)

Wilt u het kunstgras zelf aanleggen, maar heeft u geen middelen om de tuin af te graven en een nieuwe onderlaag te plaatsen. Dan kunt u de grondwerken door ons laten verzorgen. Dit is bijvoorbeeld erg handig als er veel gegraven moet worden of als u een ondergrond van stabilisé onder het kunstgras wilt.

Inclusief:

  • Afgraven oude gazon
  • Aanvoer ondergrond
  • Aanleg nieuwe ondergrond (gebonden of ongebonden)
  • Aanbrengen onderdoek (optioneel)

Exclusief:

  • Aanleggen kunstgras
  • Verlijmen van de naden
  • Kunstgras verankeren
  • Grasmat inzanden
  • Kunstgras opborstelen
  • Opruimen en afvoeren restmateriaal

Wat kost kunstgras aanleggen?

De prijs voor het aanleggen van kunstgras hangt af van verschillende factoren. De prijs van het kunstgras zelf wordt berekend per vierkante meter. De afmetingen van het gazon bepalen dus voor een groot deel de prijs. Bekijk de kunstgras prijzen per vierkante meter. De kosten voor het kunstgras aanleggen zijn verder afhankelijk van de situatie. Wat voor grondwerken moeten er verricht moeten worden, hoe wilt u het kunstgras gebruiken en hoe gemakkelijk is de locatie bereikbaar?