Kunstgras aanleggen

Kunstgras aanleggen is een klus die de veel zorgvuldigheid vereist. Een foutje kan immers grote consequenties hebben. U moet onder andere zorgen voor een geschikte ondergrond, naadverbindingen maken tussen de verschillende rollen en de grasmat uitsnijden. Het is mogelijk om dit karwei zelf uit te voeren, maar u kunt er ook voor kiezen kunstgras aanleggen over te laten aan onze specialisten.

Op deze pagina leggen we uit wat er komt kijken bij  kunstgras aanleggen, zodat u kunt bepalen of u dit zelf wilt doen of liever uitbesteedt aan onze installateurs.

Het aanleggen van kunstgras in de tuin brengt een groot aantallen voordelen met zich mee. U hoeft uw gazon nooit meer te maaien, bemesten of verticuteren. Ook kantjes steken en sproeien zijn verleden tijd. Met kunstgras geniet u het hele jaar door van een mooi groen gazon. U heeft nooit meer last van gele of kale plekken in de tuin. Met een juiste aanleg zakt regenwater snel weg in de ondergrond, waardoor kunstgras nooit modderig of drassig wordt.

Klinkt dat u als muziek in de oren? Laten we dan eens kijken hoe u kunstgras kunt plaatsen in uw tuin.

Kunstgras leggen: de ondergrond

Het aanleggen van kunstgras begint met het afgraven van de tuin en het prepareren van een geschikte ondergrond voor kunstgras. Het leggen van kunstgras op zwarte aarde is namelijk geen goed idee. Zwarte aarde vormt immers een voedingsbodem voor onkruid en ongedierte. Bovendien is aarde niet stabiel genoeg, waardoor uw gazon kan gaan verzakken.

Een ongebonden ondergrond van zand of een los materiaal is zeer geschikt voor kunstgras aanleggen en bovendien makkelijk te realiseren. Een ongebonden ondergrond bestaat bijvoorbeeld uit een laag brekerzand, rivierzand, zavel, lava of dolomiet. Doordat het materiaal niet wordt gebonden met cement zal het de bewegingen van de bodem eronder volgen. Hierdoor kan het gazon licht gaan golven. Sommige mensen vinden dit natuurlijker ogen. Anderen geven de voorkeur aan een perfect egale grasmat. In dat geval is stabilisé een betere oplossing.

Hoe moet ik kunstgras aanleggen?

Bekwame doe-het-zelvers kunnen zelf hun kunstgras aanleggen. Daarbij is het van groot belang dat u uzelf goed verdiept in deze klus en de juiste benodigdheden in huis haalt. Zo voorkomt u dat u tijdens het kunstgras aanleggen voor problemen komt te staan. Het plaatsen van kunstgras is beslist geen haastklus. Het is cruciaal dat u secuur te werk gaat. Een foutje bij het uitsnijden van de grasmat kan bijvoorbeeld voor blijvende beschadigingen zorgen.

Volg ons stappenplan voor de aanleg van uw kunstgras.

Kunstgras aanleggen

Wat heeft u nodig?

Voor de grondwerkzaamheden kunnen wij enkele tools adviseren ;-).  Wanneer u kunstgras gaat aanleggen is het belangrijk dat u vooraf alle benodigdheden in huis haalt. Voor het aanleggen van kunstgras heeft u (naast de grasmat zelf) het volgende gereedschap nodig:

 • Onderdoek (optioneel)
 • Stanleymes (met reservemesjes)
 • Lijmband of kunstgrastape
 • Kunstgraspinnen of -haken
 • Hamer
 • Harde bezem

Hoe moet ik kunstgras leggen op een balkon of dakterras?

Kunstgras aanleggen op een dakterras of balkon werkt iets anders dan in de tuin. Door het gewicht kunt u geen onderlaag van zand of stabilisé op een balkon of dak aanbrengen. Er zijn echter andere onderlagen die wel geschikt zijn op een dakterras of balkon.

Direct op ondergrond

Het is goed mogelijk om kunstgras rechtstreeks op het balkon te plaatsen. Het oppervlak moet wel egaal zijn anders kunnen er oneffenheden zichtbaar zijn.

Op drainagematten

Drainagematten fungeren als stabiele, egale ondergrond. De matten zorgen voor een goede afwatering, waardoor er geen plassen blijven staan op uw gazon.

Op een drainbase

Een drainbase constructie vormt een buffer om hoge hoeveelheden regenwater op te vangen en voor een evenwijdige verspreiding van het gewicht.

Drainerende shockpad

Deze platen hebben een drainerende werking, het geeft een comfortabel gevoel en heeft een schokdempende functie.

Kunstgras laten leggen

Wilt u de aanleg van uw kunstgras liever overlaten aan een professional? Dan kunt u gebruikmaken van onze installatieservice. U kunt de volledige aanleg, inclusief grondwerken door ons laten verzorgen of u kunt alleen het kunstgras zelf door ons laten plaatsen. Het is ook mogelijk om onze specialisten de grondwerken te laten doen en zelf de grasmat te leggen.

Met onze compleet verzorgde kunstgras aanleg heeft u zelf nergens omkijken naar. Wij zorgen voor het afgraven van uw tuin, het afvoeren van het afgraven materiaal, de plaatsing van de ondergrond en het leggen van het kunstgras. Ook zanden we uw grasmat in.

Inclusief:

 • Afgraven oude gazon
 • Afvoeren oude gazon
 • Aanvoer ondergrond
 • Aanleg nieuwe ondergrond (gebonden of ongebonden)
 • Aanbrengen onderdoek (optioneel)
 • Aanleggen kunstgras
 • Verlijmen van de naden
 • Kunstgras verankeren
 • Grasmat inzanden
 • Kunstgras opborstelen
 • Opruimen en afvoeren restmateriaal

Wat kost kunstgras aanleggen?

De prijs voor het aanleggen van kunstgras hangt af van verschillende factoren. De prijs van het kunstgras zelf wordt berekend per vierkante meter. De afmetingen van het gazon bepalen dus voor een groot deel de prijs. Bekijk de kunstgras prijzen per vierkante meter. De kosten voor het kunstgras aanleggen zijn verder afhankelijk van de situatie. Wat voor grondwerken moeten er verricht moeten worden, hoe wilt u het kunstgras gebruiken en hoe gemakkelijk is de locatie bereikbaar?