Sense kunstgras Hasselt

Kunstgras laten plaatsen, wat kan ik zelf doen?

Voordat we kunstgras aan kunnen plaatsen in een tuin moeten er doorgaans eerst een hoop graafwerken worden voltooid. Het oude gazon dient verwijderd te worden, oude tegels moeten worden weggehaald en er moet ruimte gecreëerd worden voor een nieuwe ondergrond. Kunstgrasservice kan deze graafwerken voor u verzorgen, maar sommige klanten kiezen ervoor om de tuin zelf af te graven. In dit artikel leggen we uit hoe u dat kunt doen.

Heeft u na het lezen toch nog vragen? Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze kijktuin. Hier kunt u direct alle modellen uit onze collectie van dichtbij bekijken.

Waarom de graafwerken zelf doen?

Bij Kunstgrasservice kunnen we de volledige installatie van uw grasmat, inclusief ontwerp, grondwerken en plaatsing voor u verzorgen, maar we leveren ook kunstgras zonder installatie? Wilt u graag kosten besparen op de installatie, maar niet de volledige aanleg van uw kunstgras zelf uitvoeren? Dan is het ook mogelijk om de graafwerken zelf te doen en ons de ondergrond en plaatsing te laten verzorgen. Op die manier hoeft u zich geen zorgen te maken om de meest specialistische onderdelen van de aanleg.

De graafwerken uit laten voeren

Daarbij moet aangetekend worden dat de graafwerken voor het kunstgras fysiek zwaar en arbeidsintensief zijn, vooral als u zelf geen graafmachine heeft. Hoe groter het oppervlak, hoe meer werk het afgraven logischerwijs is. Daarnaast moet u rekening houden met obstakels in het gazon. Zijn er bijvoorbeeld bomen die gerooid moeten worden? Houd er ook rekening mee dat u de afgegraven materialen af moet voeren. Vooral in moeilijk bereikbare tuinen kan dit een ingewikkelde en tijdrovende klus zijn. Heeft u een erg groot perceel dat u af moet graven? Of bevinden zich veel rotsen of boomstronken in uw tuin? Dan kan het de moeite waard zijn om de graafwerken over te laten aan een tuinspecialist als Kunstgrasservice. Op die manier bespaart u een hoop tijd en bent u sneller uit de rotzooi.

De graafwerken

Voor de schop de grond in kan, moet u eerst het oppervlak dat afgegraven moet worden bepalen. Meet dit zorgvuldig uit en zet het af met piketpaaltjes. Verbind deze met draad, zodat u tijdens het graven niet van de lijn afwijkt. Door het touw waterpas te spannen, is het makkelijker om overal even diep te graven.

U moet natuurlijk ook weten hoe diep u de tuin af moet graven. Dit is afhankelijk van de bodemconditie en de gekozen ondergrond, maar ook van het soort kunstgras. Ieder model kunstgras heeft namelijk een andere vezellengte. Er moet genoeg ruimte zijn voor de ondergrond, de grasmat en het is het mooist als het gras 2 of 3 centimeter boven de kantopsluiting uitsteekt. Daarom dient u het oppervlak doorgaans zo’n 5 tot 20 centimeter af te graven. Bij Kunstgrasservice kunnen we u voorafgaand vertellen hoe diep u het perceel exact af moet graven voor het mooiste resultaat.

Kantopsluiting maken

Na het afgraven is het tijd om de kantopsluiting te maken. De afboording kan bestaan uit beton, natuursteen, rvs-strips of ecolatten. De kantopsluiting is erg belangrijk want deze beschermt de ondergrond tegen wortels van planten en bomen die in de buurt groeien. Ook ligt de grasmat stabieler tussen de kantopsluiting. Op plekken waar het gazon direct aan terras of andere verharding grenst, is een kantopsluiting niet altijd noodzakelijk.

De ondergrond

Als u geen ervaring hebt met het aanleggen van kunstgras dan kunnen wij na de graafwerkzaamheden de ondergrond voor u aanleggen. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel van de installatie. De ondergrond dient onder andere stabiel en waterdoorlatend te zijn, anders kan de grasmat gaan verzakken of kunt u last krijgen van water dat blijft staan.

Bij Kunstgrasservice besteden we altijd veel aandacht aan de ondergrond. We kijken welke fundering het best past bij de bodemconditie en bij de manier waarop u de grasmat wilt gebruiken.

We maken grofweg gebruik van twee soorten funderingen: een ongebonden ondergrond of een gebonden ondergrond, ook wel stabilisé genoemd. De eerste bestaat uit los materiaal als brekerzand, rivierzand, lava of dolomiet. Stabilisé maakt gebruik van een laagje cement om het zand te binden, waardoor er een egale massa ontstaat die nog steeds goed draineert. Het verschil tussen de twee ondergronden is dat stabilisé altijd perfect egaal blijft, terwijl een ongebonden ondergrond lichtjes kan gaan golven. Sommige mensen vinden dit natuurlijker ogen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een strakke, gebonden fundering.

Plaatsing kunstgras

De plaatsing van het kunstgras zelf is eveneens een specialistische klus, waarbij u onder andere rekening moet houden met de snijranden en de legrichting. Als we bij Kunstgrasservice kunstgras plaatsen, komen we altijd op locatie langs om de nodige opmetingen te doen en aan de hand daarvan een legplan te maken. Zo kunnen we rekeninghouden met de prominente kijkrichtingen en het zonlicht. We tekenen zorgvuldig uit waar de snijranden komen en op deze manier beperken we het snijverlies tevens tot het minimum. We kunnen het gazon afwerken met plantenbakken, bomen, borders, tuinverlichting en andere accessoires.

Onderhoudsvriendelijke tuin

Door zelf de graafwerken te verzorgen, maar de aanleg van de ondergrond en de plaatsing van het kunstgras aan ons over te laten, bespaart u kosten maar bent u nog steeds verzekerd van een prachtig, onderhoudsvriendelijke gazon. Het belangrijkste onderhoud met kunstgras bestaat uit het verwijderen van afgevallen takken en bladeren. Dit kunt u doen met een bezem, maar met een bladblazer is dit helemaal een fluitje van een cent!